01. februari 2017 · Kommentarer inaktiverade för Lite boktips · Categories: Uncategorized

Hållbarhetsveckan närmar sig och vi ser fram emot mycket inspiration och goda exempel bland årets arrangemang.

För visst behövs det goda exempel i dessa dagar? Trump bygger en mur och Netanyahu applåderar det på Twitter och säger att det är en utmärkt idé. En klimatförnekare blir president i världens mäktigaste nation och raderar allt om klimatpåverkan från Vita husets webbplats. Samtidigt hör vi hör att tiden rinner ut. Fönstret vi har för att klara tvågradersmålet blir allt svårare att uppnå, särskilt med tanke på att man har haft glädjekalkyler som bygger på koldioxidinfångning som ännu inte är utvecklad.

För dig som läste sista kapitlet i “Sex grader” av Mark Lynas för några år sedan och aldrig tänkte öppna en bok om klimatförändringar igen kommer här några tips som andas lite positivism.

Omställningen : tio år som kommer att förändra världen” av Jens Ergon
Förnyelsebar energi är plötsligt billigare än fossila bränslen. Omställningen har börjat – frågan är bara om vi hinner i tid. Se också “Det våras för solen” på svtplay.

Miljöpolitik för moderater : och för alla andra som missat att myllrande storstäder, växande ekonomi, ny teknik, global handel, skatteväxling och en riktigt god köttbit är vägen till en grönare framtid” av Mattias Svensson
Beskriver hur marknad och liberalisering kan hjälpa till att lösa miljöproblemen och lyfter bl a fram Margaret Thatcher och Ronald Reagan som miljöhjältar. Finns även som e-bok.

Omtänk : ~(subst.) reviderad uppfattning; (att) göra något annorlunda; nya insikter och metoder som löser befintliga problem; (att) visa omtanke. : [om små idéer som löser stora problem]
Naturskyddsföreningens årsbok 2017 om personer i Sverige som är innovativa med hjärna och hjärta. Bl a om ägaren till Nudie jeans som bestämde sig för att laga jeansen åt folk gratis och ökade både besök och intäkter.

Böckerna finns till utlån på Mölndals stadsbibliotek