En begravning i hållbarhetens tecken

En begravning i hållbarhetens tecken

Hållbarhet och miljön har aldrig varit så aktuellt som under de senaste åren och allt fler väljer att ha begravningar i hållbarhetens tecken. Men vad innebär det egentligen och vad ska man tänka på för att ordna en så miljövänlig begravning som möjligt?

För att ta reda på detta kontaktade vi experterna på begravningsbyrå.se och bad om lite tips och insikt.

En hållbar begravning – detta ska du tänka på

Det finns flera saker man kan göra för att ordna en så miljövänlig begravning som möjligt. Allt från valet av kista till blommorna och maten som serveras på minnesstunden har en påverkan på miljön. 

– Kremering eller jordbegravning?

Huruvida en jordbegravning eller kremering är mer miljövänligt är en debatterad fråga som tyvärr saknar ett ordentligt svar. Många anser att kremering är mer miljövänligt då man inte behöver gräva i marken och ta upp mark som man annars kan odla på. Samtidigt menar många att kremering kan vara miljöförstörande då man bränner upp kistan.

– Val av kista och urna

Att välja en miljövänlig kista är kanske det lättaste sättet att minska sin miljöpåverkan. En kista helt i trä är ett bra val, men vill man ta det lite längre bör man använda en kista i spån eller annat återvunnet träbaserat material. Det finns även kistor som är tillverkade i biokomposit som många anser är det bästa valet för miljön.

För urnan gäller exakt samma sak. Man bör välja en urna i ett material som snabbt och enkelt kan brytas ner i naturen.

– Blommor efter säsong

Blommor är alltid en central del av alla begravningar och vill man vara så hållbar som möjligt ska man välja blommor efter säsong och inte bara de blommor man tycker bäst om. De allra flesta begravningsbyråer kan idag hjälpa dig välja vackra och säsongsbaserade blommor till en begravning.

– Maten till minnesstunden

Mat är som vi alla vet en stor bov när det kommer till vår miljöpåverkan. Att servera ekologisk och även vegansk eller vegetarisk mat på minnesstunden är därmed ett hållbart val. Se även till att inte ordna för mycket mat så att det blir för mycket svin, och fundera på hur mycket mat som faktiskt behövs. Ibland räcker det med en enklare fika med lite bakverk och god dryck.

– Minimera transporten

Slutligen kan man ta en titt på transporter relaterade till begravningen. Genom att hålla begravningen centralt slipper besökarna köra bil dit och kan istället förlita sig på kollektivtrafik. Samma sak gäller för minnesstunden.

En av de transporter man i regel inte har så stor påverkan på är transporten av den avlidne samt kistan till och från dödsplats, sjukhus, begravningsbyrå, krematorium och/eller begravningen. Men prata gärna med din begravningsbyrå för att få reda på mer om hur du kan anpassa denna delen av begravningen för miljön.

Kommentarer är stängda.