Hur du byter olja på bilen själv

Hur du byter olja på bilen själv

Det krävs en viss kunskap och utrustning för att byta olja på bilen. Men har du bara tillgång till att låna en verkstad eller någonstans som du kan hissa upp bilen så är det inte mycket mer än så som behövs om du därefter följer denna enkla guide.

  1. Börja med att hissa upp bilen från marken så att den kommer upp en liten bit och du kommer åt bilen underifrån på ett smidigt och säkert sätt.
  2. Slå därefter på bilen och låt den stå på tomgång för att värma upp oljan. Det räcker med att bilen står igång 2-3 minuter för att få rätt temperatur på oljan.
  3. Nu är det dags att ta fram de verktyg som behövs. Det som du kommer behöva är ny olja, någon form av behållare eller skål till gamla oljan, en tidning, skiftnyckel och en ficklampa.
  4. Stäng nu av motorn och ta av oljelocket. Oljelocket brukar sitta på toppen av motorn, men om du inte hittar det eller är osäker så kan du enkelt kolla i manualen eller söka på internet på ditt bilmärke och modell så finns det bilder som visar var det sitter. Genom att ta bort locket så låter du luft komma in som hjälper dig att tappa ut gamla oljan enklare.
  5. Under bilen så finns det något som kallas för oljetråg. Det är en platt metallskål som sitter nära botten av motorn. Under den så sitter det antingen en plugg eller en bult där du ska placera din behållare under och tidningarna för att inte behöva läcka olja på underlaget när du börjar tappa ut oljan.
  6. Nu lossar du på pluggen och var beredd på att oljan börjar rinna direkt när du lossat på pluggen. Låt därefter oljan rinna tills den slutar.
  7. När den slutat rinna så sätter du tillbaka pluggen, räkna med att det kan ta några minuter innan den slutat rinna helt. 
  8. Kika därefter i manualen hur mycket olja du ska ha i din bil, det kan skilja sig från bilmärke och modell. Se till att pluggen sitter fast ordentligt och fyll därefter på med nya oljan.
  9. Kontrollera med mätstickan till motoroljan att det är rätt mängd i bilen utifrån anvisningarna i manualen.
  10. Skruva därefter tillbaka locket på motorn och starta bilen och kontrollera att inte motorlampan lyser.

Därefter är du klar. Har du följt dessa steg så kan inget ha gått fel. Det är ingen stor insats och kräver ingen särskild kunskap sedan tidigare. Det moment som kan vara lite tricky är att lokalisera pluggen / bulten vid oljetråget. 

Vi hoppas att du gillat denna guide och om du vill läsa fler liknande artiklar och guider så rekommenderar vi dig att surfa in på bytadack.nu. För dig som vill läsa mer om generella nyheter som rör motor så rekommenderas motormagasinet.nu.

Kommentarer är stängda.