Hållbara semesterresor hotade – SJ flaggar för akut personalbrist

Hållbara semesterresor hotade – SJ flaggar för akut personalbrist

Pandemin är officiellt över och intresset för att semesterresor är högre än på 2 år. Då flaggar SJ för att ett stort antal tågresor kan ställas in på grund av akut personalbrist, något som kan göra det svårare att resa hållbart inom Sverige i sommar.

Som så många andra företag valde SJ att helt pausa sin nyrekrytering under pandemin vilket nu skapar efterföljande problem inför semesterperioden. Risken för massinställda avgångar är stor och resenärer över hela landet oroar sig över att deras planer kommer ställas in. Samtidigt är trycket för tågresor större än någonsin förr och betydligt högre än det förra rekordåret 2019.

Under julen 2021 tvingade SJ ställa in upp till 30 avgångar om dagen och mycket visar på att detta kan komma att upprepas under midsommarhelgen och även den annalkande industrisemestern. Därmed kan det bli både svårt och dyrt att resa på en hållbar semester i sommar.

SJ arbetar i skrivande stund febrilt med att åtgärda problemet, bland annat genom att erbjuda ytterligare ersättning för de som jobbar extra och en hel extra månadslön för de lokförare och tågvärdar som väljer att flytta sin semester.

“Jag vill understryka att merparten av trafiken inte kommer att påverkas. Just nu gör vi allt vi kan för att lösa personalbristen”, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ, till Aftonbladet.

För den ressugna slutar inte problemen där. Bensinpriserna har stigit till en så hög nivå att även bussbiljetter förväntas stiga till rekordnivåer, för att inte tala om kostnaden att åka på bilsemester. Dessutom råder totalt kaos på Arlanda på grund av personalbrist och hög belastning. Därmed hänger allas semesterplan i luften, oavsett om man föredrar att resa hållbart eller med fossildrivna fordon.

För att följa löpande nyheter som rör Sverige så rekommenderas Sverigemagasinet.nu.

Kommentarer är stängda.